Taina Kokkonen, Galleria Duetto, Helsinki, 25.11. – 20.12.2020

Taina Kokkonen
GRAFIIKKAA
25.11.-20.12.2020
Galleria Duetto

Kalevankatu 15
00100 Helsinki
Avoinna: ti-pe 11–17, la-su 12–16

Taina Kokkosen uusi näyttely jatkaa osittain samoilla linjoilla kuin hänen edellinen, vuoden 2017 näyttelynsä Galleria Duetossa. Teosten etualalla esiintyy useimmiten tummalla värillä vedostettu kasvimainen elementti vaaleampaa taustaa vasten. Joihinkin kuviin on lisätty pienempiä sivuaiheita, kuten pyöreitä ja pallomaisia aineksia tai verkkomaista, taipuilevaa ruudukkoa. Erimuotoisten ruudukoiden käyttö näyttää itse asiassa lisääntyneen aikaisemmasta. Ne tuovat töihin rytmiä ja jäntevyyttä.

Kokkonen työstää yhä kohopainotyönsä pääsääntöisesti vanerilaatoille, minkä lisäksi hän käyttää pvc-muovista valmistettuja painolevyjä. Yleensä hän yhdistelee molempia laattamateriaaleja samassa vedoksessa. Näyttelyn tänä vuonna tehdyissä kuvissa Kokkonen on hyödyntänyt välillä myös vanerilaattojen säännönmukaista hienoista epätasaisuutta, joka näkyy etenkin vaaleissa kohdissa tummempina raitoina. Ne tuottavat joihinkin teoksiin ikään kuin tasaisesti toistuvan taustapoljennon.

Monimuotoisella valon käytöllä on ollut jo pitkään suorastaan keskeinen asema Kokkosen tuotannossa. Usein säteily kajastaa taustalta ja korostaa avainlaatalta painettua tummaa pääelementtiä. Joissakin aiheissa valo näyttäisi kuitenkin hehkuvan keskeisaiheen edessä, jolloin syntyy lähes mystinen, henkistynyt tunnelma. Yleensä Kokkonen on hyödyntänyt kajastuksen vivahteiden kuvaamisessa iirispainoa, jolla saadaan aikaan liukuvia sävysiirtymiä. Taustavalo luo myös vaikutelman, että kuvan elementit leijuvat avaruudessa – tai kenties vedessä. Samalla etualan mielikuvitukselliset ja oudot ilmestykset tuntuvat viittaavan alitajunnasta kohoaviin muistoihin tai elämyksiin.

Näyttelyssä on mukana myös Kokkosen kollaaseja, joita hän on tehnyt viime vuosina. Hän on vedostanut läpikuultavalle japaninpaperille ornamentaalisia kuvioita ja liimannut niitä moneen kerrokseen horisontaali- ja vertikaalikentiksi. Alemmat kerrokset kuultavat päällimmäisten läpi. Tästä johtuen värit ovat osittain vaalentuneet, ja teosten yleissävy on muihin näyttelyn teoksiin nähden varsin hillitty. Kollaaseissa ei ole myöskään mitään esittävää motiivia. Kokkonen kokeekin vapauttavaksi tehdä välillä abstrakteja kuvia, jotka eivät ole sidottuja johonkin aiheeseen.

Erkki Anttonen

Kiitos Suomen Kulttuurirahasto.

Taina Kokkonen: Asiat aaltoilee 5, 2020, paperikollaasi (puupiirros), 51 x 77 cm
Taina Kokkonen: Asiat aaltoilee 5, 2020, paperikollaasi (puupiirros), 51 x 77 cm